31-10-2015

Van 1 t/m 29 november loopt Urgenda​ directeur Marjan Minnesma 512 kilometer van Utrecht naar Parijs, waar de Klimaattop​plaatsvindt. Elke dag een speciale gast, elke dag een nieuwe Milestone. Op Dinsdag 3 november lopen Frans de Waard, Jan Haasnoot en Sander Griffioen namens Stichting Saraswater​ 22 kilometer mee. 

Kijk de route op: http://www.theclimatemiles.nl/route/

26-09-2015

Saraswater is ook in de zomer druk bezig geweest. We hebben nieuwe internationale contacten gemaakt. Een vertaling naar het Indonesisch. Er zijn werktuigbouwkundige tekeningen van de saras-unit gemaakt. Binnenkort meer updates! We hebben nog een aantal andere plannen waar we de komende tijd mee bezig zijn. Blijf deze site in de gaten houden

17-04-2015

Saraswater​ heeft zich ingeschreven voor de "Herman Wijffels innovatieprijs" voor 2015. Dit is een wedstrijd waar iedereen met een innovatie idee/product kan deelnemen. We moet natuurlijk aan een hele hoop voorwaarden voldoen. Hopelijk worden we dan geselecteerd en maken we kans om aan het eind van het jaar 2015 een prijs te mogen ontvangen. Wij werken aan een kansrijke, duurzame innovatie. Een innovatie die het verschil maakt voor de wereld van morgen! Daardoor komen wij volgens ons in aanmerking voor deze innovatieprijs.
De website
We houden iedereen op de hoogte van de ontwikkelingen

Blijf ons steunen en blijf dit initiatief met iedereen delen!

13-03-2015

Het crowfunding project is afgelopen. Helaas hebben we het doelbedrag van €20.000 niet bereikt. Ondanks dat de crowdfunding stopt, gaat Stichting Saraswater door! Meerdere mensen hebben ons aangemoedigd om door te gaan met onze missie. 

Als u ons ook de kans wilt geven om toch het doel van onze missie te bereiken, kunt u uw donatie overmaken op de rekening van Stichting Saraswater, NL33ABNA057.55.93.601

Meer informatie kunt u vinden op de website www.saraswater.nl 

Bedankt voor uw support tot zover, 

Het team van Saraswater vrijwilligers

18-02-2015

Een student kunstmatige intelligentie aan de Universiteit van Amsterdam gaat saraswater helpen. Hij gaat een algoritme ontwikkelen waarmee de saras-unit zelfstandig het plastic kan detecteren en daar naartoe kan varen. We zijn benieuwd naar de ontwikkelingen van dit concept!
er zijn nog 23 dagen te gaan voor de
crowdfunding campagne! Blijf dit initiatief delen!

12-12-2014

JAA! Het is zover de crowdfunding is live gegaan bij One Planet Crowd!
Het doel van Stichting Saraswater is om het eerste vaartuig in de “IJ” haven van Amsterdam te krijgen voordat het evenement Sail Amsterdam 2015 van start gaat. Wij kunnen het plastic afval uit het water halen. Deel dit initiatief en dit filmpje met iedereen die je kent! Bezoek de crowdfunding pagina en like onze facebook pagina om op de hoogte te blijven!

Saraswater, we moeten ons water schoonmaken.

15-11-2014
Een samenvatting van het doel en de aanpak van Saraswater is nu vertaald naar het Chinees en Italiaans en staat op de website als downloadbaar document. Ook heeft Saraswater de 2014 promo vertaald naar het Engels. We gaan zeer binnenkort beginnen met een crowdfunding campagne, dus vertel het door! bekijk de nieuwe engelse promo video hier:

29-10-2014
Een samenvatting van het doel en de aanpak van Saraswater, is vertaald naar het Italiaans. Met dank aan Bibian!
Stichting Saraswater is bezig om deze samenvatting beschikbaar te maken in meerdere talen, dus stay tuned!

16-10-2014
Vorige week was Saraswater aanwezig bij een bespreking, dit was op uitnodiging van het ministerie Infrastructuur en Milieu bij Deltares in Utrecht. We hebben gesproken over het opzetten van een Nederlands consortium om een lange termijn oplossing aan te bieden aan Brazilië. Stelling is: maak een plan voor de algehele milieu problematiek rondom de Guanabara Bay in Rio de Janeiro . Brazilië heeft hiervoor een vraag gedeponeerd bij de Nederlandse regering. Natuurlijk was er ook aandacht voor de korte termijn vraag; Hoe krijg je de Guanabara Bay schoon voor de Olympische spelen van 2016. Het was interessant en uitdagend.
Voor Saraswater zeker een stimulans om verder te gaan met verkrijgen van fondsen om een model op ware grootte te laten maken.

Groeten van het Saraswater team

31-08-2014
Hallo allemaal,

Wij zijn met stichting Saraswater helemaal klaar voor de wereld havendagen in Rotterdam! Wij mogen met een stand staan op het drijvend duurzaamheids paviljoen in de haven.

Bij deze nodigen wij jullie allemaal uit om langs te komen op 5, 6 en 7 september 2014 om ons vernieuwde schaalmodel te bekijken.

Voor meer informatie over de wereld haven dagen kijk op deze website

Groeten van het team Saraswater

21-08-2014
De vakantie is geweest en ik mocht namens de Stichting Saraswater deelnemen aan een werkgroep bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
We hebben gesproken over de mogelijkheden om een business proposal voor te stellen aan Brazilië om daar hulp aan te bieden om de baai van Rio de Janeiro schoon te maken voor 2016 als daar de Olympische zomerspelen worden gehouden. Het was zeer interessant er zijn richtingen bedacht en aangegeven die nog verder uitgewerkt moeten.

5,6, en 7 september zijn er de Wereldhaven dagen in Rotterdam. Stichting Saraswater mag daar aanwezig zijn op een stand om daar het plan onder de aandacht te brengen van de bezoekers van de havendagen.
Ik hoop jullie dan te zien!
Groeten Frans de Waard

31-03-2014
De oprichter van Stichting Saraswater heeft vandaag in de Koninklijke Schouwburg, te Den Haag, het officiële TEDxBinnenhof event via een livestream kunnen bekijken. In de Koninklijke Schouwburg werden ook een aantal workshops aangeboden. Saraswater was onder andere aanwezig bij de Climate action & Raw materials workshop van Climate Kic.
Het was een inspirerende middag!

21-02-2014
Een klein team van Saraswater heeft op 21 februari '14, bij het NIOZ in Yerseke, onderzoektesten uitgevoerd in de daar aanwezige stroomgoot. Dankzij deze faciliteit hebben wij onze inzichten van de Saras-unit kunnen vergroten. Gedurende deze dag hebben wij kleine aanpassingen gedaan (geïmproviseerd).
Het was een leerzame dag en de verbeterpunten worden verwerkt in de Sarasunit. We kijken uit naar de volgende testdag, met dank aan het NIOZ en de Tjeerd Bouma.
Kijk op de foto pagina voor de foto's van deze dag, met dank aan Ruby! Een filmimpressie is hier onder te zien:

14-01-2014
Op Dinsdag 14 januari zijn we met Stichting Saraswater naar een bijeenkomst van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu geweest. De gastheer was Interface in Scherpenzeel. Het was een zeer nuttige middag gevuld met veel brainstormen, goede nieuwe ideeën en plannen. We vonden het prettig om andere enthousiaste gelijkgestemden weer te ontmoeten!
18-11-2013
Maandag 18 november was er een afspraak met Tjeerd Bouma bij het NIOZ in Yerseke.
Doel van het bezoek was om te bekijken of het ook mogelijk is om het schaalmodel uit te gaan testen in de stroomgoot van het NIOZ. We zijn nu duidelijk uit de empirische fase gegaan en gaan de wetenschappelijke fase in.
Onderzoeksvragen moeten geformuleerd gaan worden en we gaan met de stichting hiervoor hard aan de slag. Een kleine aanpassingen aan het schaalmodel , instellen van de hellingshoek, zal worden gemaakt om op die manier meer meetwaarden te verkrijgen. De opvangarmen aan de voorzijde krijgen ook verschillende afmetingen. Streven is om in februari 2014 de formuleringen voor het uittesten en de aanpassingen klaar te hebben en dan de proefneming te gaan doen met het schaalmodel van 20 x 60 cm.
12-11-2013
In de RAI te amsterdam was de innovatiebeurs. Alle leden van de werkgroep, die is opgezet door het ministerie van Infrastructuur en Millieu, waren daar aanwezig om een ketenakkoord te ondertekenen. Door dit te ondertekenen geven we aan dat elke partij de intentie heeft om in twee jaar de ketenkringloop van het plastic afval te sluiten. Elke partij heeft zijn eigen doelstelling geformuleerd en heeft aangegeven dit doel te willen realiseren. Zo gaat Saraswater het doel nastreven om een Opveegunit te ontwikkelen en uitgebreid te testen.
Voor de foto's van deze dag: kijk op de foto pagina onder Innovatie beurs.
20-09-2013
Door de presentaties die ik had gehouden bij verschillende mensen uit verschillende beroepsgroepen, was het aan hun reacties duidelijk te zien dat zij zeer enthousiast waren. Tijdens de campeervakantie in luxemburg in 2013 heb ik besloten om een stichting op te richten, dit leek mij de beste manier om het idee handen en voeten te geven. Door deze stichting Saraswater, is het mogelijk om fondsen te verwerven om een prototype van de opveegunit te laten maken.

In de vakbladen, nu ongeveer 3 jaar geleden, kwam ik verschillende artikels tegen over de plastic vervuiling in de wereldzeeën. Dit trok meteen mijn aandacht en ik zag het al helemaal voor me. Twee jaar geleden zelf de vervuiling met eigen ogen gezien en gevoeld tijdens het snorkelen in het prachtige oceaan water in Bali toen ik daarop vakantie was. Ook op het land is men niet milieu bewust bezig en is er veel plastic zwerfvuil. Dit fenomeen, van het plastic afval, heeft me toen eigenlijk niet meer losgelaten en ben informatie gaan vergaren op het internet. Op het internet begin 2012 was een soort wedstrijd uitgeschreven om iets te bedenken om de plastic soep uit de oceanen op te vissen. Het ging toen malen in mijn bovenkamer en heb het niet meer los gelaten. Ik was er dag en vooral 's nachts mee bezig. Kladblok en pen naast mijn bed en regelmatig heb ik toen in het donker wat geschreven. De dag erop de hiërogliefen meegenomen naar het werk en heb dat met medeweten van de manager verder kunnen uitwerken tijdens de leegloop uren op het werk. Toen in wat bedacht had en uitgewerkt op papier was ik zover om het in te sturen. Helaas de website bestond niet meer om het plan naar toe te sturen. De vakantie 2012 ging voorbij en ik was weer druk aan het werk gegaan, toch liet het me niet los. Het idee is te mooi om het zomaar op de plank te laten liggen. Peter Lemmen, een bekende van ons, heeft de bedenksels aangehoord en gelezen en heeft bij het Amsterdamse Condor TV een animatie film gemaakt. Nu was er tenminste naast het stuk tekst ook een mooie animatie. Nu moest ik het idee nog ergens kwijt in Nederland. Andrea, mijn echtgenote, kreeg het volgende idee. Stuur een brief naar Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en vraag hem om het idee te agenderen op de eerstvolgende bespreking van het wereldwaterforum. Het beleef heel lang stil uiteindelijk kreeg ik in december 2012 een brief terug van de Hr. Buntsma de Secretaris Adviescommissie Water. Hij gaf aan dat de commissie als taak heeft om meer brongericht bezig te zijn en gaf het advies informeer bij Imares op Texel of bij Rijkswaterstaat. Een brief met usb stick met het filmpje erop heb ik verstuurd naar Imares beleef helaas onbeantwoord. Januari/ februari 2013 heb ik me bezig gehouden met het maken van een miniatuur model waarvan ik dan een filmpje kon maken en dat dan vervolgens inplakken in een power point presentatie. Via een werkrelatie is er contact gemaakt met de Schield group in Rotterdam en ook met het havenbedrijf Rotterdam. Ondertussen ook druk bezig gebleven met het zoeken naar andere ingangen bij de Rijkswaterstaat organisatie. April, mei Gaf de Schield Group aan dat men het project wel wilde ondersteunen, natuurlijk wel met enkele randvoorwaarden. In die periode heb ik ook contact gekregen met Arnoud Passenier van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Vanuit het ministerie is hij bezig met een groep pioniers in de plastic kringloop. En heb via deze connectie ook contact gekregen met Boyan Slat die met enkele mede studenten aan de Tu in Delft intensief bezig is met het uitwerken van een ander concept om de plastic soep te lijf te gaan.
JoomShaper