Saraswater is een stichting opgericht in september 2013.
De stichting is in het leven geroepen om een opveegunit, genaamd de Saras-unit, te ontwikkelen die het rondzwervend plastic uit de oceanen gaat verwijderen.

De naam is een samenvoeging van het woord 'Saraswati' en 'water'. Saraswati is de Godin van Reinheid, Kennis en Wijsheid vanuit het oude India.

Het doel van Saraswater is een bijdrage te leveren aan het verwijderen van de plastic vervuiling in het water om ons heen, en het plastic te laten recyclen. De plastic vervuiling die aanwezig is in de grachten, de plassen en meren, rivieren, zeeën en oceanen.

Niet omdat het leuk is, en niet om er geld mee te verdienen.
Plastic in het water raak je niet zomaar kwijt. Het verteert niet. Het blijft vele tientallen jaren in het water drijven/zweven. De vogels en vissen zien het vaak als voedsel en eten het op wat hen helaas noodlottig wordt omdat het gif bevat. Uiteindelijk komt het in de voedselkringloop en krijgen wij mensen natuurlijk ook last van dat gif.
Het zwevende plastic heeft naast de vergiftiging van beesten een ander slecht neveneffect wat niet zomaar in kaart is te brengen. Het werkt als isolatiemateriaal dat zeker een negatief effect heeft op de stroming en de temperaturen van de oceaan, en dus daarmee het klimaat beïnvloedt.

Wij willen een Saras-unit van 1 bij 4 meter laten ontwikkelen en uitgebreid testen op het land, ervan leren en indien nodig aanpassingen maken. Een unit is dan in staat langdurig probleemloos zijn werk te doen.
Een unit moet vervolgens gekocht worden door lokale overheden om, daar waar nodig ingezet te worden om het plastic uit het water te halen. De stichting wil dan de mediator zijn tussen de gemeenten e.d. en de fabrikant en het aanleveren aan bedrijven die het plastic recyclen. Daarna willen verder werken aan andere Saras-units.
 

Je kan bijdragen door dit initiatief te omarmen en deze site te delen met je vrienden en bekenden (Like ons ook op Facebook) en te reageren op ons gastenboek.
Je kan doneren, en iedereen aansporen om hetzelfde te doen op bankrekening nummer: ABNAMRO 57.55.93.601 IBAN nummer NL.33ABNA.057.55.93.601 t.n.v. Stichting Saraswater. Indien u heeft gedoneerd en een bedankje wilt ontvangen, vermeld dan uw emailadres in de omschrijving zodat wij u kunnen bereiken.

De volgende stap is dan om een grotere unit van 2x8 meter te ontwikkelen voor de Noordzee en rivieren. Het ultieme doel is om een groot vaartuigen met nog grotere Saras-units van 4x16 meter in te zetten op de oceanen.
 
JoomShaper